Zahrada pro milovnici rostlin

Tato zahrada má speciální příběh. Na jeho začátku byla vděčnost a láska dvou sester a z ní se zrodil návrh zahrady jako dárek a poděkování za nezištnou pomoc.

Už to samo o sobě je krásné zadání. Ale je toho ještě víc, v čem se tato zahrada vymyká průměru. Neměla to být zahrada ‘nízkoúdržbová', ale zahrada pro milovnici rostlin.

stinný uvítací záhon

stínomilný uvítací záhon

Je to zahrada v Heřmanicích u Oder otevřená výhledům na Beskydy, s úchvatnými východy slunce, kde hraje velkou roli obloha s oblaky, skřivánčí zpěvy, vzduch, ticho, barvy, hemžení drobného života a neustálá proměnlivost přinášející naději.

východ slunce nad Beskydami

východ slunce nad Beskydami

Mirka miluje květiny, práci s nimi, ruce od hlíny a taky svou rodinu, se kterou zahradu krok za krokem buduje. Z pole plného pampelišek vytvořili bohaté trvalkové záhony, hebký trávník, květnaté louky s ovocnými stromy, pergolu s posezením a zeleninovou zahrádku. Každá rostlina prošla jejíma rukama, každou zasadila a s radostí o ně pečuje. A ony to vědí a kvetou jak divé.

pohoda po práci

Přesto i ona podlehla slepé uličce použití mulčovací textilie v jednom záhonu pro usnadnění práce a nevyplatilo se. První rok trvalky fungovaly skvěle, ale po zimě se některé vytratily úplně. Vytrvalý plevel navíc pod textilií bujel dál a nebylo ho možné zcela vytrhat. A tak šla textilie záhy ven. Bylo to spoustu zbytečné práce s odstraňováním textilie, pletím, dosazováním trvalek. Důležité je se poučit z chyb (klidně i cizích) a nesnažit se obejít přírodní procesy. Klíčové je správně připravit půdu v záhoně, důkladně odplevelit (ručně nebo chemicky) a ze začátku záhonu věnovat trochu více péče. Tento vklad práce se velmi brzy zúročí a záhon se zapojí a bude nádherný.

 

Galerie trvalkových záhonů v zahradě

 

Stínomilný uvítací záhon před domem v průběhu roku