Když do zahrady padne soumrak

Když se večer na zahradě setmí, většina z nás se uchýlí do svých světlem zalitých domovů. V případě, že si ale zahradu správně osvětlíte, můžete na ni trávit další kouzelný čas i po setmění, v intimní atmosféře si vychutnávat prostor, klid a pohodu, nebo se jen z tepla obýváku kochat pohledem na obraz hry světla a stínů.

zdroj obrázků: Unsplash

Co je dobré zvážit, než se do toho pustíte?

  • Jaký je váš životní styl - zda trávíte večery společným setkáváním, nebo raději o samotě pozorujete hvězdnou oblohu.

  • Jaký styl zahrady máte - osvětlení se hodí dobře do moderní, městské zahrady, už ale ne tolik do venkovské, přírodní zahrady, kde více myslíme na rostliny a živočichy, kterým nadbytečné světlo škodí.

Co osvěto dokáže?

Pomocí světla můžete zdůraznit soliteru v zahradě, vykreslit stíny listů a větví rostlin na zdi, rozzářit záhony travin a trvalek, bezpečně osvětlit shody a cesty, osvítit prostor pro setkávání a stolování, vytvořit intimní náladu, …

Zdroj obrázků: Pinterest

Jaké světlo vybrat?

Na výběr máme z mnoha typů světel podle toho, jaký efekt chceme vytvořit a co potřebujeme nasvítit.

  • bodová svítidla - hodí se pro zvýraznění solitérních objektů v zahradě - stromů, keřů, fontán, zdí či soch.

  • zapuštěná svítidla - lze zapustit do různých druhů dlažeb - kamenné, dřevěné, betonové. Důležité je, aby světlo, které svítí vzhůru bylo rozptýlené, měkké, neoslňující.

  • sloupková svítidla - nasvětlují chodníky, stezky a příjezdové cesty

  • nástěnná svítidla - pro nasvícení povrchů zdí domů, zídek, plotů.

Pro osvětlení zahrady je nejvhodnější technologie LED. Její výhody jsou výrazně delší životnost oproti jiným zdrojům, nižší spotřeba elektrické energie, nižší povrchová teplota svítidel, možnost výběru ze dvou barev světla - studenou bílou (5400-6500°K) a teplou bílou (<3300°K), která je pro večerní atmosféru mnohem příjemnější.

Při výběru světel rovněž upřednostněte bezpečnost a jednoduchost instalace. Na trhu existují 12V systémy osvětlení. Provozní napětí 12V je zcela bezpečné i při porušení kabelu ke svítidlům. Jejich instalace nevyžaduje zvláštní kvalifikaci, ani hluboké výkopy, protože se zde pracuje s nízkým bezpečným napětím.


Naše nedávná instalace osvětlení v nově realizované zahradě v Rybím. Osvítili jsme solitérní keře v trvalkových záhonech, kamenné zídky v horní část terasy s ohništěm a minibarem, proud vody dopadající z kanálku do bazénku, což vytváří světelnou hru odrazů vodní hladiny na zídce.

Návrh této části zahrady využil původní oblé terasy. Místo trávníku, který se v těch místech špatně sekal, jsou na terasách navrženy záhony a kamenné zídky. Na nejvyšší terase záhon s keři a stromy pro zajištění soukromí, na druhé terase je umístěno ohniště, z pod zídky vyvěrá voda, která protéká kanálkem a přepadává přes jeho okraj níže do bazénku. Přes třetí terasu lze přejít po šlapákově cestě mezi trvalkovými záhony a posadit se na lavici u bazénku.

Zahradu budeme dále dokumentovat a již teď se můžete těšit na další fotky zahrady rostoucí do krásy.


Další ukázka je ze zahrady v Oldřichovicích, kde jsme osvětlení umístili do trvalkového záhonu kolem budoucí terasy. Světla nasvědčují vícekmenné muchovníky, vytvářejí hru světel a stínu na fasádě domu. Trvalky a traviny měkce rozptylují světlo a díky čemuž se záhon se večer rozzáří. Osvětlení je také součástí vodního prvku vývěrového kamene, což umožní večerní posezení okolo a poslouchání zurčení tekoucí vody.