Kvetoucí záhon u terasy nejen pro hmyzáky

Dnes vám ukážu, co dokáží vykouzlit trvalky a jak trvalkový záhon může obohatit váš život na zahradě o krásu, pohodu a přitáhnout do zahrady život.


Když mě Šárka s Tomášem požádali, abych jim navrhla zahradu, jejich první úkol bylo zamyslet se nad tím, jaká by zahrada měla být. Přáli si: Oázu klidu a pohody; místo plné květů v průběhu jara, léta, podzimu; místo kde si natrhám květy do vázy; kde se uživí včelky, motýli, čmeláci a jiný hmyz; místo kde se nají ptáčci; kde mi na jaře vykvetou sněženky, bledule, krokusy; kde má vše užitek ať pro nás nebo pro přírodu; místo s houpačku mezi stromy; místo plné překvapení; …

Vznikl návrh velkého tvalkového záhonu mezi terasou domu a pártybudkou s několika vícekmennými stromy a keři. Cesty z mlatu a kamene propojují obě budovy a zabíhají hluboko do záhonu, kde se ukrývá posezení a vodní prvek z mlýnského kamene mezi trvalkami.

Nejvyšší patro záhonu představují vícekmenné břízy Betula jacquemontii, které vytvoří jemný bloudivý stín. K pocitu soukromí a jednotlivých zákoutí poslouží keřové třešně Prunus incisa 'Mikinori', které z jara kvetou růžovými květy a na podzim vybarvují listy do odstínů červené. Spodní patro je sestaveno z mixu trvalek a travin. Jedná se o světlomilnou směs druhově velmi bohatou, tvořenou převážně trvalkami venkovského a prérijního typu. Převažují rostliny s růžovo modrou barevnou kombinací doplněné o žluté a bílé akcenty. Květy se objevují od jara až do podzimu. V zimě zdobí záhon výrazné struktury semeníků, suchých lodyh rostlin a travin. Z kosterních rostlin jsou to Aster ericoides 'Schneetanne' která vytváří bílou pěnu květů na podzim a traviny Calamagrostis acutiflora 'Overdam' s bílé panašovanými listy. Ze skupinových rostlin jsou zastoupeny Echinacea pallida s růžovými převislými okvětními plátky, Achillea 'Moonshine' se sivými listy a žlutými květy, Calamintha nepeta ssp. nepeta ‘Triumphator' lákající množství hmyzu na drobné bílomodré květy. Vtroušeně se v záhonu objevují neúnavně kvetoucí Agastache 'Korean Zeist' s modrými květenstvími, Gaura lindheimeri a Salvia scarlea 'Vatican White' s bílými květy. Půdu pokrývají Anemone sylvestris, Ceratostigma plumbaginoides 'Autumn Blue' s úchvatným podzimním zbarvením a stálezelené Geranium cantabrigiense 'Cambridge'. Na jaře vykvetou cibuloviny Crocus ‘Golden Yellow’, Iris reticulata ‘Harmony’, později pak Narcissus triandrus ‘Hawera' a Tulipa bakerii ‘Lilac Wonder’. Z okrasných česneků Allium sphaerocephalon a Allium 'Purple Sensation'.


Protože se Šárka s Tomášem již nemohli dočkat, tak jsme nejprve proměnili místo mezi prostorem kde rodina tráví nejvíce času - terasou u domu a zahradním domkem zvaném pártybudka. Vzniklo příjemné místo, kde mohou stolovat, grilovat, setkávat se s rodinou, trávit večery s přáteli u dobrého jídla i pití … pozorovat okolo kvetoucí rostliny, poletující hmyz, vychutnat si odpolední šálek kávy, … schováni mezi zelení v křesílku se pohupovat a nerušeně číst knížku, poslouchat při tom zurčení vody z mlýnského kamene, procházet mezi trvalkami po mlatovém chodníčku mezi záhony …

Záhon byl vysázen na začátku června 2022, mlatové cestičky byly dokončeny o 14 dnů později. Klíčový pro úspěšný vývoj záhonu je výběr správných rostlin na dané stanoviště a precizní příprava půdy (promíchání se štěrkem a kompostem), aby se rostlinám dobře dařilo. Po čtyřech měsících, v říjnu 2022, jsou záhony plné kvetoucích trvalek ale i motýlů, včel, čmeláků, dlouhozobek, a dalšího hmyzu, který si záplavu květů ihned našel. V říjnu jsme také vysázeli stovky cibulovin, které záhon obohatí v jarních měsících. Rodina si užívala celé léto i podzim na terase, výhledy z domu, relax v houpacím křesle, pozorování hmyzu poletujícího z květu na květ, … Brzy si budou užívat celou zahradu, ale o tom až někdy příště.


Trvalkový záhon po 4 měsících od výsadby, 10/2022

Realizace záhonu